top of page

zárak átkódolása

az mi?

Elvesztette, vagy ellopták kulcsait, fél hogy valaki hozzáfér értékeihez? Kellemetlen, főleg ha nem csak a kulcsoktól, hanem irataitól megfosztották. Célszerű gyorsan cselekedni, nehogy lakcímének ismeretében, helyzeti előnyét kihasználva egy potenciális betörő, saját kulcsának segítségével rabolja ki otthonát. Az ilyesmi rém bosszantó lehet.

A legegyszerűbb megoldás persze a zárak lecserélése a lehető legrövidebb időn belül. Néha ez sajnos nem olyan egyszerű. Adódnak speciális típusok, méretek, öregebb, réges-rég nem gyártott szerkezetek, melyek beszerzése hosszabb időt is igénybe vehet, avagy egyáltalán nem lehetséges. Úgyszintén érheti kellemetlen meglepetés, ha speciális, magas biztonsági fokozatú zárait kell kicseréltetnie. Egyes esetekben a zárcsere költsége akár több tízezres nagyságrendű is lehet. Kínos, ha a legváratlanabb pillanatban jön, az ilyen kiadásokra általában nem számítunk előre.

 

Ilyen esetekre lehet jó megoldás a zár átkódolása, ez jó alternatívája a zárcserének.  

 

Behozza hozzánk a zárszerkezetet, az mi szétszereljük, annak belső szerkezetét átkódoljuk, áthangoljuk, vagyis a zárban lévő, a kulcs azonosításáért felelős lamellákat, stifteket, csapokat és pöcköket átreszeljük vagy újra cseréljük.

A zárhoz igényének megfelelően  2-3-4 új kulcsot kap, ez után azt régiekkel kinyitni már nem lehet. A zár értékcsökkenést nem szenved, az ajtót nem kell átfúrni, kivésni, alakítani, hegeszteni, barkácsolni. Az ajtón sérülést nem okozunk, a zár ez után is teljes értékű marad, a biztonságon tehát nem esik csorba. A végeredmény ugyanaz, a kulcsok újak, ám a zár a régi, a költségek alacsonyabbak. Jóval. 


A módszer alkalmazható tollas vagy úgy nevezett széfkulcsos zárak esetében is. Ezek manapság egyre népszerűbbek és találhatók meg különböző típusú bejárati ajtókban. Átkódolhatóak a CISA, ATRA (DIERRE), CR, CR CAMBIO, MOTTURA, MCM, CHUBB, VIRO, SECUREMME típusú tollas kulcsos zárszerkezetek. A minta és a művelet a kissé balra látható függőleges elrendezésben. Egy ilyen ajtó zárának átkódolása, kiszállással, kiszereléssel, beszereléssel, az átkódolás díjával és két új kulccsal 20000-25000 Ft-ba, a zárcsere ennek bő kétszeresébe kerül.

 

Ugyanezt a módszert alkalmazzuk, autók motorok, robogók zárainál is. Személygépkocsik esetén egy zárcsere meglehetősen nyűgös dolog, ha a költségvonzatától el is tekintünk, a komplett zárgarnitúrát meg kell rendelni, ez pár nap vagy esetleg egy-két hét alatt megérkezik, az autó ezután egy-két napot a szervizben pihen. A művelet után pedig elénk terítenek egy lepedőnyi számlát.

 

A kulcsot, vagy kulcstollat elhajítjuk és újat készítünk, mely a régihez képest más mintázatot kap. Az immobilisert, azaz a kulcsban található transzpondert szintén átprogramozzuk, a régi kulcsok kódját az autó indításgátló rendszeréből elektronikus úton töröljük, a kulcsok új kódot kapnak. A régi kulcs se nem nyit, se nem indít ezek után.

Társasházak, irodaházak, és olyan intézmények, ahol egy zárhoz rengeteg embernek van kulcsa, lehetnek gondban akkor, ha az a zár felmondja a szolgálatot. A sokak által használt zár, mint például egy társasházi kapuzár sokkal intenzívebben használódik el, és általában az időjárás viszontagságainak is ki van téve, szemben egy ajtózárral, így ezeket egy-két évente cserélni kell. 
Egy társasház lakói viszont, ha a kulcsaikat évente-kétévente cserélni kell, hamar felmérgesednek. Párszáz kulcsot legyártani nem kis összeg, de ennél sokkal nagyobb mizéria a kulcsok kiosztása, a lakók informálása és a zárcsere helyes időpontjának kiválasztása. Nehéz úgy megoldani hogy mindenki időben hozzájusson a kulcsához, annak árát sikeresen és hiánytalanul begyűjtsék, és zökkenőmentes legyen az átállás. Igazi tortúra, mindenki utálja, leginkább a közös képviselet. 

 

Az elhasználódott, tönkrement zárakat pótolni tudjuk, a kulcsok alapján. Az átkódoláshoz hasonlatosan itt egy meglévő kulcshoz kódolunk egy új zárat. Az eredeti kulcsok így megmaradhatnak, azokat nem kell cserélni, új zár kerül a régi helyére, annak megfelelő belső szerkezettel. A változást senki sem veszi észre, a ki és bejutás rendben megy tovább, fennakadás nélkül. A lakóközönség örül, nem kell kulcsot cserélnie, nem terheli több száz kulcs másoltatásának költsége a társasház nem ritkán szűkös költségvetését, a közös képviselő is boldog, nem kap napi tucatnyi panasztelefont a zárra vonatkozólag az elégedetlenkedő lakóktól, lelki békéje tehát zavartalan, az álma nyugodt. Végtelenül egyszerű.

bottom of page