Vezérkulcsos

zárrendszerek

tisztázzuk, hogy mit jelent ez

Főkulcsos, vezérkulcsos vagy mesterkulcsos zárrendszerek. Noha számos különböző neve van, ezen fenti fogalmak jelentése nagyjából ugyanaz.

A vezérkulcsos - nevezzük most így - zárrendszer, kettő, vagy annál több zár,

melyeket ugyanazon kulccsal nyitunk, és a kulcsoknak különböző jogosultságot adunk. 

A lényeg, hogy akárhány zára legyen is, ne kelljen óriási kulcscsomókat hordoznia,

hanem mind a két, öt, tíz, száz zárat ugyanazzal a kulccsal nyithassa ki. 

 

ha azt hiszi, hogy önnek erre nincs szüksége, téved! 

Csak azért látja így, mert még nem próbálta ki.

 

A legegyszerűbb variáció az azonos zárlatú rendszer, vagyis néhány zár, melyeket ugyanazzal a kulccsal nyithat. A legkézenfekvőbb például bejárati ajtajának két-három zárja, melyeket ugyanazzal a kulccsal nyithat.

 

Megszűnik minden gondja, az ősz hajszálak eltűnnek, a ráncok kisimulnak. A jövőben nem kell a sötét lépcsőházban a kulcscsomóját böngésznie, hogy megtalálja a megfelelőt, és ha valamelyik családtagnak kulcsot szeretne adni, az eddigi három helyett csak egyet kell másoltatnia. Csak harmadannyi pénzt költ, 66 %-kal boldogabb lesz. Azonos zárlatú zárakat szinte bármely típusból tudunk készíteni számos különböző méretben, így nincs akadálya hogy alsó, felső és hevederzárát is ugyanazzal a kulccsal nyithassa.
És hogy ez mennyire biztonságos? Nem kevésbé, mintha külön kulcsokkal nyitná a zárait. Általában félteni tetszenek biztonságérzetüket, sokan ódzkodnak az egy kulcsos megoldástól, mondván, ha ezt az egy kulcsot elveszíti és egy gonosztevő megkaparintja, az összes zárat ki tudja nyitni vele. 
Nos, ez természetesen igaz, ám ha külön kulcsai lennének, ugyanúgy egyszerre veszítené el őket, nyilván hogy egy karikán hordja lakásának kulcsait, ha elveszíti, az összeset egyszerre veszíti el. A végeredmény nem változik, ha az egész csomót elveszíti, a nem túl becsületes megtaláló akkor is be tud jutni a lakásba. Szóval a biztonság fokán az egy kulcsos rendszer nem ront semmit.

 

A fentinél egy kissé bonyolultabb rendszer egy családi ház főkulcsos zárrendszere. 
Tulajdonosként egy kulccsal nyitunk minden ajtót, az első és hátsó bejáratot, garázst, sufnit, a kerti lakot, és a kapubejárót is. Egyszerű az életünk, egy kulccsal járunk, nem húzza fél kilónyi fém a nadrágzsebünk. 
Ámde van egy kertészünk, akinek szintén kell kulcsot adnunk, hogy bejusson a kertbe, de jobb szeretnénk, ha a kertnél beljebb már nem jutna. Elég, ha a kerti kapun bejut, illetve ha a sufniban tartott szerszámokhoz hozzáfér, a házban már nincs semmi dolga, megnyugtató a gondolat, hogy saját kulcsával nem tudja nyitni a bejárati ajtókat, sem a garázst. Ezen problémák megoldására ad választ a vezérkulcsos rendszer. Ez az a technológia, mely segítségével megszabhatjuk minden egyes felhasználó jogosultságát, egy zárrendszeren belül. Lévén a megoldás kizárólag mechanikai alapokon nyugszik, a variációk, és felhasználók száma véges, ám megnyugtató védelmet nyújt a támadások ellen, és nagyban leegyszerűsíti a sok kulcsot használók életét.

 

Háztulajdonos úr nem szenved egy hatalmas kulcskarikával és azon tíz kulccsal, minden ajtaját ugyanaz a kulcs nyitja.

A következő lépcső egy kisebb irodaház zárrendszere. Minden irodának külön kulcsa van, az irodisták csak a saját irodájukat tudják nyitni, egymásét természetesen nem. A főbejárat és a fénymásoló helység és az étkező ajtaját mindenkinek a kulcsa nyitja. 
Simonné Jolika a pénzügyes, saját kulcsával tudja nyitni a pénztár és az irattár ajtaját is, de a többieké azt nem nyitja.
Horváth és Vass urak a cég számítástechnikusai, kulcsaikkal nyithatják a szerverszoba és az IT raktár ajtaját. Ők sem hordanak ezekhez az ajtókhoz külön kulcsot, saját irodájuk kulcsával nyitják azokat. Havas úr, a karbantartó. Kulcsa nyitja az összes irodát, gazdasági helységek ajtajait, a garázst, a bejárati kaput és a főbejárati sorompót is. Ugyanakkor nem tud bemenni a vezetőség irodáiba, a páncélterembe sem.
Kecskeméti úr, az éjjeli őr is csak egy kulccsal jár, ezzel nyitja a külső sorompót nyitó zárat és az épület főbejáratát és az épület oldalszárnyainak ajtajait. 
Bándli úr a cég vezérigazgatója, teljhatalommal felruházva. Bándli úr oda megy be, ahova csak akar, a kulcsa minden ajtót nyit. Bándli úr elégedett, hogy a számos különböző zárhoz nem kell külön-külön kulcsot használnia, bármely helységbe szeretne bejutni, egyetlen kulcsot kell csak használnia. Akárcsak mindenki másnak. 

 

Ekkora komplexumokban már az alábbihoz hasonló szörnyetegekkel tudjuk megoldani az ajtók és zárak kezelését. Az elv ugyanaz, csak a megvalósítás csöppet bonyolultabb. Egy szálloda minden ajtajához külön kulcsot kell hozzárendelnünk, vagyis a vendégek egymáshoz nem mászkálnak be, ez nyilván egyértelmű. 
Minden szinthez csoportkulcsok tartoznak, és mivel minden szinthez külön takarítószemélyzet tartozik, kulcsaik csak a saját munkaterületükön lévő ajtókat nyitják. A szállodaigazgató úr persze mindenhova bejuthat kulcsával, a karbantartó csak a gépházakba és egyéb szervizhelységekbe, és így tovább. A fő, hogy senkinek sem húzza a zsebét fél kilónyi vas, egyetlen kulccsal megoldható mindez.

 

 

 

 

Így tartunk nyitva:

 

 Hétfőtől péntekig: 9 - 18 h 

Szombatonként: 9 - 13 h 

Budapest, 1077 Izabella utca 35.

Üzlet: 342-01-54

Egyik mobil: 0620-427-3600

Másik mobil: 0620-454-5105

email: info@kulcslyuk.hu

  • facebook-square

© 2020 Kulcslyuk zárszaküzlet és szerviz  -  Minden jog a miénk. Ne lopjon el innen semmit!