Autózárak

javítása

...na meg minden ilyesmi, ami még ezzel jár

autózárak javítása

Kódolás,

ÁTKÓDOLÁS

KULCSKÉSzítés zár alapján

 
 

Autók, motorok, lakókocsik, haszonjárművek és minden, ami gurul, repül, úszik vagy lebeg, és van olyan értékes, hogy megérje bezárni az ajtaját. Ezeknek előbb vagy utóbb elvész a kulcsa, avagy beleesik a kanálisba, elkopik, eltörik, ellopják. De ha mindezt megússza, a zár attól még simán csak tönkremehet. És merthogy a járművek zárai igen zord körülmények között, télen fagyban, nyáron forróságban, poros, koszos, nedves, redvás környezetben dolgoznak, előbb vagy utóbb tönkre is szoktak menni. Ilyesmit tudunk javítani, kulcshoz igazítani, pormentesíteni, tisztítani, újra lamellázni, felújítani.  Általában tudunk segíteni a szoruló, akadozó, elromlott zárakon, akár beletörött a kulcs, akár elkopott, vagy ha a zár egyszerűen megmakacsolja magát és nem akar többé elfordulni. Csinálunk kulcsot ajtózár, gyújtáskapcsoló, csomagtartózár vagy kód alapján.

Lejjebb tekergetve elolvashatja, mihez értünk. 

Min

megjaví  unk!

dent

Autózárak átkódolása

Hogy ez mi ez és minek?

Használt autók kevésbé szerencsés második vagy sokadik tulajdonosai a leglehetetlenebb anomáliákat tapasztalhatják autózáraik és kulcsaik kapcsán. A legtöbbször használtan vásárolt autóhoz az eladó egyetlen kulcsot ad. A zárak egy része rossz esetben egyáltalán nem működik, a távirányító hol távnyit, hol meg se nyekken, kódkártyának se híre se hamva. A kesztyűtartó zárhatatlan, gyakran külön kulcs nyitja az ajtót, a tanksapkát és megint egy másik indítja az autót.

Ez utóbbi gondok ugyan talán nem a legnagyobbak, a legfontosabb kérdés inkább az, hogy az eladó tartott-e meg magának egy kulcsot, mely segítségével az autót rögtön a vásárlás éjszakáján visszaszökteti magához. Erre persze van esély, de realitása nemigen van a dolognak. Furák az emberek, de ritkán hülyék ennyire. 

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, ilyesmi nem nagyon fordul elő. Egy vásárlás után rögtön eltűnő autó tolvaja az nagy valószínűséggel az eladó lehet, ez a rendőrség számára is nyilvánvaló, a legkézenfekvőbb tehát őt elővenni. Nem jellemző tehát hogy ilyesmi megtörténik, én azt gondolom ennyire korlátolt ember csak kevés van, de ezt azért ne vegyék készpénznek, az élet furcsa vicceket tartogat mindenki számára, szóval nincs kizárva, hogy előfordul.

Hogy biztosra menjünk, két megoldás adódik. A radikálisabb a komplett zárcsere, vagyis elgurulni egy márkaszervizbe, ahol a teljes zárgarnitúrát újra cserélik, új kulcsokat is programoznak az autóhoz, így már bizonyára nem lopható az vissza. A hátránya, hogy csöppet drága, ötven és százötvenezer forint közötti végösszegre számíthatunk.

A másik, némileg költségkímélőbb módszer a zárak átkódolása. Ez esetben megmaradnak a régi zárszerkezetek, ám azokat kiszereljük, a belső összetételt megváltoztatjuk és új kulcsokat készítünk hozzá. Szükség szerint az immobiliserből töröljük a régi kulcskódokat és újraprogramozzuk azt. A végeredmény többé-kevésbé ugyanaz, a régi elkallódott kulcsokkal az autó a továbbiakban nem nyitható és nem indítható. Költségeit tekintve ez a művelet minálunk az autó típusától és évjáratától függően 25-50 ezer forint közötti összeg lehet. Mivel a végső ár számos összetevő függvényében változik, ezért erre mindig egyedi árajánlatot adunk, pontos összeget ezért nem láthat itt, de nagy valószínűséggel a két véglet között meg tetszik majd valahol úszni.

A komplett zárgarnitúra cseréjével szembeni előnyök közül a legfontosabb talán, hogy ez hamar megy. Nem kell egy hetet várnia, amíg megérkezik az új zárszett, nem szükséges a gyárból külön költségek árán lekérni a programozáshoz szükséges kódokat, ezt mi mind saját hatáskörünkben meg tudjuk oldani. 

 

Zárjavítás

Annak, hogy egy autózár elromlik, számos oka lehet, részint a használatból eredő természetes kopás, sok más esetben pedig meglepő módon éppen a használat hiánya. A normál használat melletti elkopás, elhasználódás azt hiszem, magától értetődő dolog, sokat nem is kell erről mondanom. Használja, elkopik, ennyi az egész. 

Utóbbi, vagyis a használat hiánya miatt történő meghibásodás annál gyakoribb. Szemléltetésére emitt egy szép példa. 

Senki ne várja ettől a szegény zártól, hogy működjön, nem fog. És hogy ez minek köszönhető? Ennek:

Távirányítós kulcsot használni roppant kényelmes dolog. A fenti zárban kulcs talán sosem volt még, és a meredek hátfal meg amúgy is húzza magára a levegőt, ami viszi magával a vizet, koszt, port, szmötyit. A tartós nem-használat nem tesz jót a zárnak, a zárhengerbe bejutó sós víz és a kosz szépen összeáll és eggyé válik a zár alkatrészeivel. Ha pár év után megpróbálja kinyitni az addig sosem használt zárat, valószínűleg nem fog sikerülni.

Célszerű ezért ezeket időnként megmozgatni, és évente legalább egy alkalommal befújni valami zár spray-vel, vagy ilyesmi kegyszerrel. Rossz esetben csak akkor szembesül azzal, hogy a zárak nem működnek, amikor lemerül az elem és a távirányító nem nyitja az autót.

Észszerű elébe menni ezeknek a dolgoknak. Olcsóbb és problémamentesebb karban tartani a zárat, mint az Autóklub szervizkocsijára várni, ha beüt a ménkű. Ha legközelebb az autója felé jár, dugja be a kulcsát a zárba és nézze meg, mi történik! Ha nem fordul, hozza el és segítünk rajta. 

Vectra csomagtartózár

Vectra csomagtartózár

Mercedes Vito ajtózár

Mercedes Vito ajtózár

Mercedes 124 ajtózár

Mercedes 124 ajtózár

(majdnem)

Így tartunk nyitva:

 

 Hétfőtől péntekig: 9 - 18 h 

Szombatonként: 9 - 13 h 

Budapest, 1077 Izabella utca 35.

Üzlet: 342-01-54

Egyik mobil: 0620-427-3600

Másik mobil: 0620-454-5105

email: info@kulcslyuk.hu

  • facebook-square

© 2021 Kulcslyuk zárszaküzlet és szerviz  -  Minden jog a miénk. Ne lopjon el innen semmit!