top of page

Mi az hogy immobiliser?

Röviden 

Gépjármű indításgátló rendszer. A slusszkulcsának műanyag fejében van egy elektronikus transzponder jeladó. Csip. Ha az onnan hiányzik vagy elromlik akkor nem indul a kocsija. Ha megfelelően működik akkor az autó beindul. Izgalmasabbá teszi az autólopást és a kulcsmásoló munkáját, erre való. 
Ha szeretné, tudunk önnek ilyet csinálni, pótolni, programozni satöbbi.


Érdekli hogy hogyan és mennyiért? 

Hosszan 

Áttekintés, kis bevezető. Haszontalan érdekesség csupán, magyarázom mert épp ráérek. 

 

Szóval az immobiliser, a személy és teherautók, motorkerékpárok védelmére kifejlesztett elektronikus lopásvédelmi rendszer. A tévében már biztos rengetegszer láttak ilyesmit. Egy autó minimális elektronikai ismeretek birtokában percek alatt meglovasítható. A kormányzár eltörése után már csak némi drótozgatás kell csak,  az ember összeérint egy két drótot, jön a szikra mint kötelező dramaturgiai elem és az autó már be is indult.

werqw.jpg

Végtelenül egyszerűnek látszik. Így volt ez a kilencvenes évek elejéig, amikor is a biztosító társaságoknál betelt a pohár, és Allianz csoporttal az élükön macerálni kezdték az európai autógyártókat egy új, elektronikus lopásvédelmi rendszer kidolgozására.

Az ötlet távolról sem új, a szabadalmat még 1919-ben jegyeztette be George Evans és Edward Birkenbuel. 

Európában az 1995-ös modellévtől kötelező jelleggel alkalmazták ezeket minden autótípusban. Ha nem tudja, hogy a kulcsa el van-e látva ilyen transzponderrel, elég ha a gyártási évet tudja, és kezében a válasz. Manapság már nagyon kevés olyan autó fut az utcákon ami nem védett ilyen rendszerrel, az autók legnagyobb részének kulcsa transzponder chipet, vagy közkedveltebb nevén immobiliseres chipet tartalmaz.

Az autógyártók számos különböző rendszert hoztak létre, a legelterjedtebb ezek közül a kulcsba épített rádiófrekvenciás transzponder. Ez a kulcs fejébe ágyazott chip, mely a gyújtáskapcsolóra erősített olvasó antennán keresztül az autó fedélzeti számítógépével kommunikál. A kulcs elfordításakor az autó kiolvassa a chipben tárolt adatot, és ha ez megfelel, engedélyezi az indítást. Ha a vevő nem érzékeli a jelet vagy nem megfelelő jelet érzékel akkor az indítást blokkolja, lehetőség szerint több ponton is. 

Autót persze azóta is lopnak, a probléma tehát nem oldódott meg véglegesen, de az új technológia kihívás elé állította a kulcsmásolókat. Immobiliseres kulcsot másolni ugyanis nehéz, esetenként nagyon nehéz, sőt alkalmanként lehetetlen. Gyakran nehezebb, mint ellopni egy autót. Utóbbiban nincsenek tapasztalataim. Az immobiliser rendszerek első megjelenésük óta sokat fejlődtek, mára már a sokadik generáción vagyunk túl, és ez a fejlődés nem is fog alábbhagyni.

Na de mi dolga Önnek ezzel az egésszel? 

A világon semmi. 

 Az immobiliser észrevétlenül teszi a dolgát a kulcsában,

Önnek nincs vele semmi tennivalója, sőt jobb is ha nem macerálja, abból mindig csak a baj van.

Nem kell elemet cserélni benne, nem kell időnként újraprogramozni, nem kell rajta szoftvert frissíteni. Nem tud elromolni, csak békén kell hagyni és ha nem piszkálja akkor örökké működni fog.

Immobiliser tanítás.jpg

gyakori kérdéseik,  gyakori válaszaink

bottom of page