top of page

Mi az hogy immobiliser?

Röviden 

Immobiliser, azaz gépjármű indításgátló rendszer. Minden autókulcs műanyag fejében van egy elektronikus transzponder jeladó. Csip.  Ha az onnan hiányzik vagy elromlik akkor nem indul a kocsija. Ha megfelelően működik akkor az autó beindul. Izgalmasabbá teszi az autólopást és a kulcsmásoló munkáját, erre való. 
Ha szeretné, tudunk önnek ilyet csinálni, pótolni, immobilsier chipet programozni satöbbi.


Érdekli hogy hogyan és mennyiért? 

Hosszan 

Áttekintés, kis bevezető. Haszontalan érdekesség csupán, magyarázom mert épp ráérek. 

 

Szóval az immobiliser, a személy és teherautók, motorkerékpárok védelmére kifejlesztett elektronikus lopásvédelmi rendszer. A tévében már biztos rengetegszer láttak ilyesmit. Egy autó minimális elektronikai ismeretek birtokában percek alatt meglovasítható. A kormányzár eltörése után már csak némi drótozgatás kell csak,  az ember összeérint egy két drótot, jön a szikra mint kötelező dramaturgiai elem és az autó már be is indult.

immobiliser javítás, immobiliser programozás

Végtelenül egyszerűnek látszik. Így volt ez a kilencvenes évek elejéig, amikor is a biztosító társaságoknál betelt a pohár, és Allianz csoporttal az élükön macerálni kezdték az európai autógyártókat egy új, elektronikus lopásvédelmi rendszer kidolgozására.

Az ötlet távolról sem új, a szabadalmat még 1919-ben jegyeztette be George Evans és Edward Birkenbuel. 

Európában az 1995-ös modellévtől kötelező jelleggel alkalmazták ezeket minden autótípusban. Ha nem tudja, hogy a kulcsa el van-e látva ilyen transzponderrel, elég ha a gyártási évet tudja, és kezében a válasz. Manapság már nagyon kevés olyan autó fut az utcákon ami nem védett ilyen rendszerrel, az autók legnagyobb részének kulcsa transzponder chipet, vagy közkedveltebb nevén immobiliseres chipet tartalmaz.

Az autógyártók számos különböző rendszert hoztak létre, a legelterjedtebb ezek közül a kulcsba épített rádiófrekvenciás transzponder. Ez a kulcs fejébe ágyazott chip, mely a gyújtáskapcsolóra erősített olvasó antennán keresztül az autó fedélzeti számítógépével kommunikál. A kulcs elfordításakor az autó kiolvassa a chipben tárolt adatot, és ha ez megfelel, engedélyezi az indítást. Ha a vevő nem érzékeli a jelet vagy nem megfelelő jelet érzékel akkor az indítást blokkolja, lehetőség szerint több ponton is. 

Autót persze azóta is lopnak, a probléma tehát nem oldódott meg véglegesen, de az új technológia kihívás elé állította a kulcsmásolókat. Immobiliseres kulcsot másolni ugyanis nehéz, esetenként nagyon nehéz, sőt alkalmanként lehetetlen. Gyakran nehezebb, mint ellopni egy autót. Utóbbiban nincsenek tapasztalataim. Az immobiliser rendszerek első megjelenésük óta sokat fejlődtek, mára már a sokadik generáción vagyunk túl, és ez a fejlődés nem is fog alábbhagyni.

Na de mi dolga Önnek ezzel az egésszel? 

A világon semmi. 

 Az immobiliser észrevétlenül teszi a dolgát a kulcsában,

Önnek nincs vele semmi tennivalója, sőt jobb is ha nem macerálja, abból mindig csak a baj van.

Nem kell elemet cserélni benne, nem kell időnként újraprogramozni, nem kell rajta szoftvert frissíteni. Nem tud elromolni, csak békén kell hagyni és ha nem piszkálja akkor örökké működni fog.

immobiliser kulcs másolás

gyakori kérdéseik,  gyakori válaszaink

 • Tudja-e, hogy milyen méretre van szüksége?
  Nem mindegy, hogy mekkora. Pont olyat kell vennie, ami nem lóg ki az ajtó vagy a cím síkjából, és beljebb sincs. Ha kilóg, letörik, betörnek, elviszik a Munkácsy festményt és a betétkönyvet. Ha beljebb van az pedig nem túl esztétikus és nehézkes is a használata. Szóval vegye ki és mérje le a meglévőt. Mérheti az ajtóban a helyén is, de az gyakran csalóka, könnyű elszúrni. Inkább szerelje azt ki onnan, jobban jár. Tehát a lényeg: A zárbetétnek nem a teljes hosszát kell mérnie, az nem elég. A külső és belső oldal hossza külön-külön kell, vagyis a középen lévő rögzítő furat közepétől mérje jobbra vagy balra, kifelé vagy befelé, ahogy tetszik. Az alapméret a teljes hosszra értve 60 mm, vagyis az alap zárbetét 30-30 mm hosszú. Ennél rövidebbet nemigen kap, ennél csak hosszabb lehet. Vannak kivételek, de ebben most ne merüljünk el. A méretek 5 milliméterenként követik egymást, vagyik a következő méret fél centivel hosszabb mint 30 mm. Lehet tehát egy zár 30-35-ös, 30-40-es, 30-45-ös. A másik oldal mérete ugyanígy növekszik, vagyis vehet 35-35-ös, 40-40-es, 50-50-es zárat, továbbá vehet 35-40-est, 40-55-öst, akármilyet, amekkora csak kell. Könnyen lehet, hogy a méret nem 30-ra hanem 31-re végződik. Ennek nincs jelentősége, ne foglalkozzon vele. Néhány gyártó egy milliméterrel hosszabbra szabja a méretezést. Nem tudjuk miért de nem is számít.
 • Tudja, hogy kell lemérni? Kattintson és segítünk
  Menjünk lépésenként: ​ - Keresse meg az ajtót - Nyissa ki az ajtót - Térdeljen le - Nézzen rá a zárra Ezt fogja látni: ​ A legjobb amit most tehet, ha kiveszi a zárat és úgy méri meg. Fogjon egy centit és mérje le a két oldalát külön külön. Megmérheti a zárbetétet beszerelt állapotában ám ezt nem javasolnám, ajtóba beszerelve könnyű elmérni, elég csalóka tud ám lenni, egy fél centit simán téved az ember. Mi is szoktunk. Szóval ha jót akar, ne vacakoljon, vegye ki azt a zárat. Egy csavarhúzó és pár perc kell csak hozzá, nem fog belehalni, nyugi. Amikor cseréli, úgyis ki kell majd venni, legalább gyakorolja a műveletet. Fél centis méretemelkedések vannak, valószínűleg nullára vagy ötre végződő számokat fog kapni. Ha nem az se baj, csak pontosan mérje meg. Cilinderzárat ajtóban mérni csöppet nehéz, mi is elmérjük néha, úgy e lég csalóka a dolog. Legjobb ha kiszereli és úgy méri meg, az a biztos. Tudom, akkor nem lesz zár az ajtóban, nem baj majd visszateszi. Pár perc az egész és a zárcseréhez amúgy is ki kell szerelnie, akkor meg nem mindegy mikor csinálja? Na, munkára!
 • Azt tudja, hogy kell ki és beszerelni? Megmutassuk?
  Nem lesz nehéz dolga, egy csavarhúzó kell csak, semmi más. A zárbetétet a zárszerkezetben mindig egyetlen csavar tartja a helyén, és mindig az ami az alsó zárnyelv alatt van közvetlenül. csak azt kell kicsavarnia. Nézze csak, fotóztunk magának egyet, itt lent van egy bevésőzár és a betétet tartó sárga csavar. Azt a sárga csavart tekerje ki aztán dugja be a kulcsot a zárba és fordítsa el picit. Nagyjából egy negyed fordulatot, még annyi sem kell. Úgy már ki tudja majd húzni a betétet az ajtóból. Hogy jobbra vagy balra kell fordítani azt most nem tudjuk, változó. Próbálja meg így is meg úgy is, az egyik irány jó lesz.
 • Melyiket vegyem? Melyik a legjobb?
  Ne keresse a legjobbat, nem fogja megtalálni. Nincs olyan hogy legjobb. Vegyen olyat, ami elég jó. "A zárbetét az ajtó lelke" Olvastam valahol ezt a marhaságot. Ne higgyen neki, egyáltalán nincs így. Japp, az fontos hogy biztonságos és jó minőségű zárbetétet válasszon de nem szabad azt hinnie hogy egy ötvenezer forintos zárbetét megvédi a lakását a betörőktől. Nem fogja. Lehet bármilyen szuper betétje, ha belerúgnak egy baromi nagyot az ajtóba akkor a zárnyelv kiszakad a tokból és már bent is vannak, egy percet sem fognak vacakolni a zárbetéttel. Szóval csak válasszon valamit ami megbízható és nem olyan könnyű kinyitni, de ne lőjön túl magasra, tényleg nem csak ezen múlik. Ugorjon be hozzánk, nézze meg mind, mi pedig segítünk néhány tanáccsal. Ja és ne spóroljon! A zárat öt-tíz-tizenöt évre veszi, az a cucc addig fog vigyázni a lakásában felhalmozott holmijaira, házimozikára, befektetési papírjaira, ékszerekre meg mittudomén mit őrizgetnek még maguk otthon. Húszezer forint egy zárbetétért nem sok pénz, az nem drága. Ha tíz évre lebontja az árát, rá fog jönni, hogy egy jó zár sem drága, egyáltalán nem az. Cigire vagy koncertjegyre is elkölt egy hónapban ennyit. Az telefonja is volt vagy készszázezer forint. Ha Ön sznob akkor lehet, hogy négyszázezret is adott érte, két év múlva pedig megveszi majd az éppen aktuális legújabbat, akkorra az már hatszázezer lesz. A zárra nyugodtan fizessen ki egy húszast, azt nem kell majd kétévente cserélnie.
 • Találtam a sufniban egy betétet, de kicsit kilóg. Az nem baj?
  De, nagyon is baj, ne lógjon ki! Ha beljebb kerül az nem olyan vészes, legfeljebb mecerás lesz mindig megtalálnia a kulcslyukat. Kifele viszont nem lóghat, mert akkor pillanatok alatt betörnek majd magához. Egy egyszerű vízpumpa fogóval megfogják a kilógó zárbetétet és letörik, utána már egy csavarhúzóval kinyitják az ajtaját. Mérje meg mekkora kell és pontosan olyat vegyen ami oda jó. Vegye meg nálunk, ha nem stimmel a méret kicseréljük szívesen, csak ne nagyon karcolja össze.
bottom of page