Mi az hogy immobilájzer?

Röviden? 

A kocsijának a kulcsának a műanyag fejében van egy elektronikus transzponder jeladó. Ha az onnan hiányzik vagy elromlik akkor nem indul az autó. Ha meg ott van és működik akkor indul. Kb. ennyi.
Ha szeretné, tudunk önnek ilyet csinálni, pótolni, programozni satöbbi.


Érdekli hogy hogyan és mennyiért? 

Hosszan? 

Áttekintés, kis bevezető, érdekesség csupán, magyarázom, mert épp ráérek. 

 

Szóval az immobiliser, a személy és teherautók, motorkerékpárok védelmére kifejlesztett elektronikus lopásvédelmi rendszer. A tévében már biztos rengetegszer láttak ilyesmit, egy autó minimális elektronikai ismeretek birtokában percek alatt meglovasítható. A kormányzár eltörése után már csak némi drótozgatás kell csak,  az ember összeérint egy két drótot, jön a szikra mint kötelező dramaturgiai elem és az autó már be is indult.

werqw.jpg

Végtelenül egyszerűnek látszik. Így volt ez a kilencvenes évek elejéig, amikor is a biztosító társaságoknál betelt a pohár, és Allianz csoporttal az élükön macerálni kezdték az európai autógyártókat egy új, elektronikus lopásvédelmi rendszer kidolgozására.

Az ötlet távolról sem új, a szabadalmat még 1919-ben jegyeztette be George Evans és Edward Birkenbuel. 

Európában az 1995-ös modellévtől kötelező jelleggel alkalmazták ezeket minden autótípusban. Ha nem tudja, hogy a kulcsa el van-e látva ilyen transzponderrel, elég ha a gyártási évet tudja, és kezében a válasz. Manapság már nagyon kevés olyan autó fut az utcákon ami nem védett ilyen rendszerrel, az autók legnagyobb részének kulcsa transzponder chipet, vagy közkedveltebb nevén immobiliseres chipet tartalmaz.

Az autógyártók számos különböző rendszert hoztak létre, a legelterjedtebb ezek közül a kulcsba épített rádiófrekvenciás transzponder. Ez a kulcs fejében rögzített chip, mely a gyújtáskapcsolóra erősített olvasó antennán keresztül az autó fedélzeti számítógépével kommunikál. A kulcs elfordításakor az autó kiolvassa a chipben tárolt adatot, és ha ez megfelel, engedélyezi az indítást. Ha a vevő nem érzékeli a jelet, az indítást blokkolja, lehetőség szerint több ponton is. A chip a tápellátást gyújtáskapcsoló körüli tekercsből nyeri. Nincs vele dolga, passzív elem vagyis nem kell benne elemet cserélni, nem is nagyon romlik el, igazából a legtöbb ember azt sem tudja hogy van a kulcsában egy ilyen kütyü. 

Autót persze azóta is lopnak, a probléma tehát nem oldódott meg véglegesen, de az új technológia kihívás elé állította a kulcsmásolókat. Immobiliseres kulcsot másolni ugyanis nehéz, esetenként nagyon nehéz, sőt alkalmanként lehetetlen. Gyakran nehezebb, mint ellopni egy autót. Utóbbiban nincsenek tapasztalataim. Az immobiliser rendszerek első megjelenésük óta sokat fejlődtek, mára már a sokadik generáción vagyunk túl, és ez a fejlődés nem is fog alábbhagyni.

A franciák természetesen megint különcködtek kicsit, a Renault egyes korai típusait infra-vörös jeladóval ellátott távirányítóval látták el. Az elgondolás épp nem rossz, ám nem is jobb mint a többiek ötlete. A megvalósítás viszont nem lett túl sikeres, ebbe mélyebben itt nem mennék bele, a Renault kulcs sztori megérne pár misét, de néhány éjszakánként felsíró Mégane, Laguna, Clio, Twingo vagy Thalia tulajdonos, aki csak alkalmanként tudja beindítani autóját sokat tudna mesélni. 

3453w.jpg

Szóval ezeket a transzpondereket mi tudjuk másolni, programozni, ahogy a helyzet épp megkívánja. Egy ilyen kulcs elkészítéséhez többnyire szükség van az autóra, tehát ha kulcsot másoltatna, hozza el az autót is hozzánk.