Hevederzárat,

hát

hogyne!

üljön le, elmagyarázzuk

AKAR ÖN HEVEDERZÁRAT? 

Hát hogy a fenébe ne akarna? Persze hogy akar. 
Hogy milyet akar, mekkorát, vízszinteset, függőlegeset vagy kereszt irányút, ilyen, olyan vagy amolyan típust, azt mindjárt elmondjuk itt lent.

szóval miről szól ez az egész...

Mire jó egy hevederzár, mi ellen véd? 

Befeszítés, berúgás, pajszerrel való behatolás ellen a hagyományos, kilincses zárak nem védenek. Ezek az egyszerű zárak, egy vagy több is, kevéske rugdosással meglepően könnyen beszakíthatók. Lehet bármilyen biztonsági zárbetét egy egyszerű kis zárban, fúrás, savazás, kipiszkálás ellen védett, high-tech biztonsági cilinderzár, ha az ajtó egy rúgással beszakítható, a zárbetétre a betörő rá sem néz, olyan, mint ha ott sem lenne. A hevederzár lényege, hogy bazi vastag acél nyelvekkel belekapaszkodik a falba mindkét oldalon. Ha ez tisztességesen fel van szerelve, akárhogy feszegetik az ajtót, nem fog beszakadni.  A hevederzár - mondjuk így - olcsóbb alternatívája egy biztonsági ajtónak.

Vadonat új, több ponton záródó ajtóm van, azt nem tudják befeszíteni.

Nem biztos, hogy nem. 

Ha több ponton záródó műanyag ajtót csináltatott, ne legyen nyugodt, simán feltépik egy pajszerrel. A több pontos, felhúzható kilincses zárral szerelt fa ajtónál dettó ugyanez a helyzet. Az a hosszú szalagzár, amit az ajtó élében lát, nem véd ez ellen, ez nem erre való. Remekül záródik, nem engedni vetemedni az ajtót, jól is szigetel, nem lesz huzat, de nem bírja ha feszegetik.

Ezeknek a tokra szerelt fogadó elemei, ilyen  ici-pici csavarral rögzített alumínium öntvény holmik, könnyedén eltöredeznek. Nem sokat érnek na, nem erre vannak kitalálva.  Ezek az ajtók nem biztonsági ajtók.

Ha kínai biztonsági ajtót szereltetett, ugyancsak aggódjon nyugodtan. Vékony lemezből tákolt szerkezetek, ha szétbontja, papír merevítést talál csak benne. Tényleg, papír van benne. A zárakat széttrancsírozni csak percek kérdése, gyönyörű az egész. Rakasson rá hevederzárat, higgye el, kell az oda. Van itt egy vicces orosz videó, tekintse meg és szörnyülködjön kicsit. 
 

Aha, ez mind szép, mégis láttam már felfeszített hevederzárat, na akkor azt hogy sikerült? 

Nem tudom, maga látta az ajtót. Minden esetre hevederzárat szerelni jól és rosszul is lehet. Valóban találkozunk feltört hevederzárakkal, de a feltörhetőség itt szinte mindig a hibás vagy hanyag felszerelésnek köszönhető. Na meg esetleg azon, hogy spórolni tetszettek a zárbetéten a felszereléskor, és felrakattak valami olcsó szart, persze hogy feltörik. 

Szóval ha valami úgy-ahogy  fel van csavarozva az ajtóra az édeskevés, hiába masszív a nyelv, ha nem záródik a falba, vagy a falhoz stabilan rögzített ellendarabba. 
Ha egy ócska, vékony kis lemezkébe futnak be a zárnyelvek, akkor a hevederzár csak dísze az ajtónak. Nagyon fontos tehát, ha már rászánják magukat, hogy biztonságosabbá tegyék az ajtót, követeljék meg a zárszerelőtől a tisztességes kivitelezést. És persze fizessék meg az árát. 
Mondok példát még: Ha az ajtót kicsi világító ablakkal látták el, főleg ha ez nyitható is, nagyon fontos hogy a zár belső oldala is védve legyen. Hiába a törhetetlen zár, ha a kis ablakot befeszítik, belülről ügyesen leszerelhetik a zárat. Szabotázs védetté kell tenni a zárat a belső oldalán is, törésvédő pajzsokat felszerelni és a rögzítő csavarokat a belső oldalon elfúrni. 
Ahhoz, hogy igazán biztonságossá tegyük az ajtót, nem kell csodát tenni, ámde gondos tervezést és kivitelezést, figyelmet igényel ez. A zárszerelőnek komoly felelőssége van ilyen téren, apró odafigyeléssel tényleg megbízható védelemmel láthatja el az ajtót. Ezek a belső kiegészítő elemek nem drága dolgok, az előre látás és logikus gondolkodás - aki ennek az egyszerű képességnek a birtokában van - pedig nem kerül pénzbe, venni kell tehát a fáradtságot és átgondolni, átbeszélni, mi az, ami valós védelmet ad az ajtónak. 

Amelyik hevederzárat nem ilyen elvek mentén szerelnek fel, az feltörhető, és a nagy számok törvénye szerint előbb vagy utóbb fel is lesz törve.

Hát jó, akkor mit akarjak, vízszinteset, függőlegeset vagy kereszt hevederzárat? 

Főleg az ajtón múlik. Egyszárnyú ajtóra többnyire elég egy egyszerű, vízszintes hevederzár, ha az kellőképpen rögzíti azt, és ha megfelelően merev az ajtó szerkezete, és van jó minőségű fal, amibe a nyelvek záródhatnak. Rozoga, egészen vékony ajtókra indokolt kereszt irányút szerelni. 

A függőleges zár nem feltétlenül biztonságosabb mint egy vízszintes. Ilyet akkor szoktunk javasolni ha a vízszintes változat valamilyen okból nem szerelhető fel, például ha az ajtó egész hosszán függőlegesen végig futó világítóablak nem teszi lehetővé az ajtó átfúrását ott, ahova a zárbetét kerülne. A függőleges zár a födémbe (a falba a fejük fölött) és a padlóba zár, ez kissé merevebbé is teszi az ajtót, tehát valamivel jobb, de ez nem igazán mérhető, nem biztos, hogy sokkal többet ér.

A kereszt hevederzárat, vagyis olyat, ami négy ponton rögzíti az ajtót, inkább kétszárnyú ajtókra javasoljuk. A kétszárnyú ajtó ugyanis jellegénél fogva kevésbé stabil, pillanatok alatt felfeszíthető, a fix szárnyat rögzítő csapok "riglihúzással", vagy pajszerolással másodpercek alatt hatástalaníthatók. Itt van értelme a felfelé és lefelé is záródó függőleges résznek, mely a fix szárnyat rögzíti le stabilan, így az nagyjából egy egyszárnyú ajtóhoz hasonló merevséget kap. Mondhatjuk úgy is, hogy egy kétszárnyú ajtóra leginkább csak egy kereszt hevederzárat érdemes szerelni, egy vízszintes nagyon sokat nem ér. 

kicsit akkor

közérthetőbben is

nyilatkozzon

milyen ajtaja van Önnek?

egyszárnyú

kétszárnyú

Nézegessen hevederzárat

Egyszárnyú ajtóra szerelt mindenféle kivitelben. 
 

Oké, tehát valami ilyesmi

 

Ez kicsit kényes kérdés. Joggal hihetik, hogy üzleti érdekeim azt kívánják, hogy azt a típust ajánljam, amin a legtöbbet keresük. Ezt itt nem kívánom tenni, konkrét típus mellett nem foglalnék állást, úgyhogy a szűrő itt az észszerűség lehet. Próbálják elhinni nekem, hogy nem akarom átverni magukat. Szemernyi kételyük se legyen a felől, hogy mi abból is megélünk, ha Önök az olcsóbbikat választják. Szóval nekünk igazából tökmindegy. 

Az ár általában itt is, mint bármely más iparágban tükrözi a minőséget, tehát minél drágább egy termék, annál jobb a minősége. Kivételek vannak.

Szívem szerint egyszárnyú ajtóra a Biztibuk típust ajánlom. Szerkezeti felépítésének köszönhetően ez nyújtja a legnagyobb védelmet, az ára pedig teljesen reálisnak mondható. Legnagyobb előnye a többi gyártóéhoz képest a külső védelem, az edzett acél pajzsrész, ami a zárbetétet védi, teljesen körülöleli a cilinderzárat, kivésni, kifúrni vesződséges munkával lehet. Nem ez a legdrágább zár, de azt hiszem, a legtöbb védelmet ez adja. Nagyon masszív, és ami nem elhanyagolható szempont: nagyon tartós, hosszú távra talán a legjobb megoldás.

Nekem Biztibuk záram van otthon, a régi lakásom ajtaján is az volt, és a következőre is azt tenném fel. Vegyék meg ezt, ez tényleg jó. 

A kereszt hevederzárakat a Prezidium típusból készítjük, lévén ez az egyetlen olyan gyártmány, amit tetszés szerinti méretben tudunk elkészíteni, más gyártótól ezt a lehetőséget nemigen kapjuk meg. Ha egyedi, kereszt hevederzárat szeretnének, nem nagyon van miből válogatni, de szerencsére a Prezidium egész jó.  Ami a biztonság szintjét illeti, gondos tervezéssel és kivitelezéssel ez is biztos védelmet nyújt.

Az Iseo hevederzár nagyjából egy Prezidium típus biztonsági szintjén van. Mondhatni, ez a legesztétikusabb hevederzárunk, viszonylag ritkán szereljük, nem mert kevésbé jó minőségű, leginkább abból az okból, hogy a méretválaszték valamivel kisebb, jobban behatárolja a szerelhetőséget. Magyarul nincs belőle minden szükséges méret, és tartozék, ellendarabja csak egyféle van, ha ettől eltérő szükséges azt egyedileg kell legyártanunk, ez több munka nekünk, magasabb költség Önnek.

Titan hevederzárat nagyon ritkán szerelünk fel, a Titan hevederzár ugyanis viszonylag drága és nem nyújtja azt a védelmet, amit a fentiek. Minőségi kifogásunk nincs vele kapcsolatban, leginkább az ártényező miatt nem szoktunk ilyet felszerelni. Pofon egyszerű, van olcsóbb és jobb nála. Kis kitérő itt az árral kapcsolatban, sokan teszik fel a kérdést: Miért nem jobb, ha egyszer drágább? Jogos. Pontos válaszom erre a kérdésre nincs, nem tudom. Logikusan következtetni megpróbálhatok. Az árat a gyártó és a forgalmazók által szabott árak és árrések befolyásolják, a forint-deviza árfolyam ingadozás is persze. Ez utóbbit azt hiszem, nem kell senkinek bemutatni, biztos tetszettek érzékelni saját bőrön. A zár azért drágább, mert a gyártó drágán gyártja, a forgalmazó meg drágán adja. Mi is drágán adjuk. Ha több lenne rá a megrendelés, a gyártó többet gyártana, csökkennének a gyártás költségei és olcsóbban adhatná, ebből következik, hogy a végfelhasználói ár is alacsonyabb lenne. De mivel keveset szerelünk belőle, a gyártó nem gyárthat belőle sokat, ezért is nem tudja olcsóbbá tenni. Ilyen egyszerű. A válasz tehát arra a kérdésre, miért ilyen drága egyszerű: Csak. Nem rossz zár, de nem is jobb, mint bármely másik.

 

Miskolci hevederzár? Hmm hmm.. Nem is nagyon akarok sok szót vesztegetni erre, a miskolci hevederzárat nem szereljük fel, mert ócska vacak. A miskolci hevederzár, nem nyújt szinte semmiféle védelmet, látszatmegoldás, pénzkidobás. Ne vegye meg, nem jár jól! A sokak által szerelt miskolci hevederzár, Mul-T-Lock vagy ne adj isten KESO zárbetéttel pedig egyenértékű egy szemétkupaccal, aminek a Koh-i-Noor legendás drágaköve nyugszik a tetején. Tudom, hogy ilyen kijelentésekkel nem nagyon vívom ki a gyártók megbecsülését, de különösebben nem érdekel, tessék tisztességes minőségű zárat gyártani, utána majd lehet ordibálni.

Summáznám, tessék tehát venni Biztibuk hevederzárat, Prezidium hevederzárat, ezek jók.

 

Amihez tarjuk magunkat: Olyan zárat szerelünk csak fel, ami rendelkezik MABISZ minősítéssel. A MABISZ minősítés nem feltétlenül jelenti, hogy valami tényleg jó, a minősítés létjogosultságát a magam részéről kétségbe vonom, ez és a biztosítók eljárásai talán külön oldalt érdemelnének, de ezt itt nem kapják meg. A minősítés megszerzésének elsődleges feltétele, hogy az adott zár ne legyen gyalázatosan ócska, máskülönben ezen túl csak pénz kérdése az egész. Elég annyi, a MABISZ minősítés nem azt jelenti, hogy valami feltörhetetlen, hanem hogy a minősített zárat a biztosítónak kutya kötelessége elfogadni, káreseménykor nem tagadhatja meg a kártérítést arra hivatkozva, hogy a zár nem felelt meg különböző biztonsági szempontoknak. Még egy fontos dolog, amit fontosnak tartunk, bármilyen hevederzárat szerelünk is fel, arra három év jótállást vállalunk. Ez biztosíték Önnek, amit a pénzéért kap az hosszú távon jól fog működni, a három évet pedig azért merjük felvállalni, mert igyekszünk felelősséget vállalni a munkánkért, és mert hisszük, az, amit felszerelünk, bőven kihúzza a garanciaidőt minden probléma nélkül, illetve azután is gond nélkül működik majd. Ez különben nem önfényezés, ennek így kellene működnie mindenhol.

Így tartunk nyitva:

 

 Hétfőtől péntekig: 9 - 18 h 

Szombatonként: 9 - 13 h 

Budapest, 1077 Izabella utca 35.

Üzlet: 342-01-54

Egyik mobil: 0620-427-3600

Másik mobil: 0620-454-5105

email: info@kulcslyuk.hu

  • facebook-square

© 2021 Kulcslyuk zárszaküzlet és szerviz  -  Minden jog a miénk. Ne lopjon el innen semmit!