top of page

Ablakzárak javítása

Utálatos egy munka ez

Ablakzárakkal, ablakzár javítással senki sem foglalkozik szívesen. Nekünk sem ez a kedvencünk, de azért többnyire megcsináljuk.

 

Ezeknek a záraknak a javítása - pláne a több évtizedes szerkezeteké - meglehetősen macerás dolog, részben asztalos, részben lakatos, részben pedig festői-mázolói feladat.

Anchor 3
Image by Mauricio Artieda

Az ablakzár általában tartós dolog, ritkán romlik el, a legtöbb - főleg a belvárosi bérházak ablakzárai - ezeréves szerkezetek, világháború előttiek. Ezeknek jó részét már nem is gyártják, sőt, hasonlót sem igen látni manapság. Kibontásukhoz a fa szerkezetet némileg szét kell szerelni, ez rutinfeladat egy asztalosnak, viszont a zárszerkezet javítását, cseréjét már nem szívesen csinálja meg, érthető, a vasmunka az asztalos szakmáján kívül esik. Ez utóbbi pedig egy lakatosnak való feladat, a lakatos viszont szívesen lakatol, de nem akar a fához nyúlni, az pedig az asztalos munkája volna.

 

Akárki szereli is szét az ablakot, annak szétbontásakor a festés mindenképp sérül, a festéket pedig a festő keni fel legügyesebben a fára, őrá a művelet végén mindenképp szükség lesz.
Ritka, hogy valaki mindhárom dologhoz jól ért és hajlandó is elvállalni, ezért az ablakzárak a három szakma között, mostohagyerekként sínylődnek és romlanak, amíg egyszer csak végérvényesen elromlanak. Ilyenkor aztán nincs mese, valakinek meg kell csinálni a zárat. Az ablak, illetve annak hiánya roppant kellemetlen dolog, az ablakot az ablaktulajdonos nem szívesen nélkülözi huzamosabb ideig, főleg télen nem. És végül, mivel az ablakzár egy viszonylag olcsó dolog, drágán cserélni nem indokolt, egy jóérzésű mester nem szívesen kéri el a három szakember munkájáért járó összeget, ezért inkább nem is vállalja el azt.


Ez rosszul hangzik, de amúgy teljesen érthető és korrekt eljárás. Nyilván az ablak állapotán ez fikarcnyit sem változtat. Szeretjük kitölteni ezt az űrt, javítunk is, szerelünk is, cserélünk is. Festeni csak randán tudunk, úgyhogy ezt a békesség kedvéért nem erőltetjük, inkább megkíséreljük az ablak szétbontását a nélkül, hogy a festéket bántanánk, illetve minél kisebb javítanivalót hagyunk magunk után.

 

A javítást, ha lehet, nem helyszínen végezzük el, inkább elhozzuk az egészet és műhelyünkben keresünk valami megoldást a gondra. Az ablakzár csere gyakran műhelyben végzendő munka, szikrával, forgácsolással jár, nem szívesen hegesztünk a kedves ügyfél nappalijában és általában a kedves ügyfél is jó néven veszi, ha ezt nem ott tesszük. Ezeket a javításokat megpróbáljuk egy nap alatt elvégezni, előzetes egyeztetés után az ablakot a reggeli órákban elszállítjuk, javítjuk és délután már visszakerül eredeti helyére. Előfordul, hogy ez nem sikerül, vannak olyan problémák, rendkívül speciális zárak, legyártandó pótalkatrészek, melyek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Ilyen is van, de természetesen a várható elkészülési időt mindig előre jelezzük. Az üveget eltörni nem szoktuk, de sajnos előfordult már ilyen is, ezt saját költségünkön javíttatjuk... Úgyhogy inkább vigyázunk rá.

 

 

Milyen zárakat javítunk? 

  • Forgúrudas ablakzárakat

  • Tolórudas Bascule zárakat

  • Görgős ablakzárakat

  • Mindenféle ablakzárakat

akad, szorul, nem nyílik, nem záródik? 

bottom of page