top of page

Ha az utolsó kocsikulcsát is elveszítette...

Benne van a lekvárban

Azért ne essen kétségbe, ez nem olyan nagy dráma.

mindig van megoldás. Mi vagyunk a megoldás.  

Szóval mit tesz az ember amikor elhagyja a kocsi utolsó kulcsát is?

Őrjöng, toporzékol, szidja a kormányt, önmagát, pánikba esik. alkalmi autótolvajokat vizionál és ráfekszik éjszakára a motorháztetőre. Elrejtené egy fizetős parkolóba, ha vontatni lehetne vagy csak legalább ha ki tudná nyitni valahogy.

Aki nem szeret gondolkodni az ilyenkor fog egy nagyobb követ és beveri az ablakot. Elkezt bontókat Hívogatni és zárgarnitúrát felhajtani, de többnyire nem jut el odáig hogy beinduljon a kocsi. 

 

Idővel aztán maga elé húz egy számológépet, felcsapja a Google-t és elkezd összeadni. Amikor már túl késő, akkor sincs még késő. Csak valamivel drágább lesz. Mi többnyire szólunk előre, mindig azt szajkózzuk, hogy csináltassanak egy rohadt pótkulcsot ha már csak egy van. rend szerint nem hallgatnak ránk. 

 

Anchor 3

Az első és legfontosabb dolga mielőtt bármit is  tesz: 
TELEFONÁLJON!

Elveszett autókulcs pótlás

Legyünk túl a nehezén, a  legelső kérdésük mindig az:

 

Mennyibe fog ez most kerülni!?!???!! 

Nos, nagyjából 60-100.000 Ft-ot fog fizetni.

Most hogy ezt tisztáztuk,

lássuk hogy megy ez 

a gyakorlatban. 

Kétféle módon tudjuk pótolni a kulcsát

választhat

Autókulcs pótlás
Elveszett autókulcs

Mi megyünk Önhöz

Na, ez így egyszerű lesz Önnek és gyors. Először is szedjen össze pár adatot a kocsijáról. Nem kell sok minden, ezeket szeretnénk tudni: 

  • Milyen típusú autója van?

  • Mikori gyártású az autója ? 

  • Hol van az autója?

  • Én Ön mikor ér rá? 

Ez így nagyjából elég. Csörögjön ide és beszéljünk. Ezek alapján már meg tudjuk mondani, megoldható-e, milyen kulcsot tudunk készíteni, meddig tart majd és hogy mennyibe fog kerülni.

 

Telefonon egyeztetjük a várható árat, a  helyet és az időpontot ami nekünk is és Önnek is megfelel.

A megbeszélt időben megjelenünk Önnnél. Kérni fogunk egy forgalmi engedélyt, törzskönyvet, adásvételit vagy bármi amivel igazolni tudja, hogy a kocsi az Öné.
Az autóját roncsolásmentesen kinyituk. Ablakot nem törünk be, ajtót, zárat nem rongálunk meg, nem fúrunk, faragunk, barmolunk szét semmit. Minden olyan marad, amilyen volt, minden ami működött, működni fog ezután is.

Kiszereljük valamelyik zárat (ha szükséges), ez alapján elkészítjük az új kulcsot, aztán már csak programozzuk az immobilisert, esetleg a távirányítót, ha azt is szeretne és kész. Ennyi az egész, Ön fizet, annyit amennyit előre megbeszéltünk. megkapja tőlünk az új kulcsot és mindenki mehet a dolgára. 

Meg fogjuk próbálni rádumálni arra, -ha már így alakult- hogy kérjen egy második kulcsot is, legközelebb ne kerülön ilyen helyzetbe. Ez nyilván többe fog kerülni valamivel, de még mindig a töredéke lesz az ára a teljes költségnek.  

Ön majd nem fogja kérni az extra kulcsot, azt fogja mondani, hogy erre majd jobban vigyáz, legközelebb nem veszíti el. El fogja veszíteni ezt is és akkor mi majd megint keresünk Önön sok sok pénzt. Azt javasoljuk, inkább csináltasson velünk két kulcsot, ha már ott vagyunk, de ha nem szeretné, nem erőltetjük. Nekünk így is jó, de nem árt ha erre előre felkészíti magát. 

Na de... Nem minden esetben tudjuk a kulcskészítést helyben megoldani, ilyenkor az autót bezárjuk, a kiszerelt zárat és az immobilisert elhozzuk. A kulcsot ez esetekben a műhelyünkben gyártjuk le. Lehetőség szerint még aznap visszavisszük, és visszaszereljük. Ezután Ön belül a kocsijába és boldogan vezet tovább. 

Az egész művelet megkezdése előtt valahogy mindenképp igazolnia kell, hogy Öné a kocsi, vagy legalábbis jogosultan használja, tehát kérünk egy forgalmit, személyit, adásvételit ilyesmit.

Ja, még egy dolog, Budapesten kívülre nem nagyon megyünk. Ha nagyon nagyon nagyon ügyes és rá tud venni valahogy, akkor esetleg talán lehet róla szó. De ha lehet, inkább ne kérjen tőlünk ilyet. 

A pénz dolgát illetően, nagyjából 70-80.000 Ft körüli összeget készítsen elő nekünk. 

Ön jön hozzánk

Ami pedig az anyagiakat illeti, körülbelül

50-60.000 Ft-ot rakjon félre nekünk. 

Szóval tegyük fel hogy meg akarja spórolni a kiszállási díjunkat és inkább Ön  állna neki szerelgetni otthon.  

Háááát.... Szerintünk nem kéne nekiállnia olyasmin barkácsolni amihez nem ért, nem biztos hogy spórolni fog a végén, ellenben csinál magának egy több napos/hetes tortúrát.  

Értékeljük a vállalkozó kedvét és elszántságát. Ha szeret otthon bütykülni akkor az is jó megoldás ha valahogy kinyitja a kocsiját, majd kiszereli a kulcs elkészítéséhez szükséges dolgokat és elhozza azokat nekünk. A kalapács és a tégla nem nyitás, az barbarizmus, nem javasoljuk de Önre bízzuk.

Oké, vannak olyan helyzetek amikor a kiszállásos kulcskésztés nem megoldható vagy mi nem vállaljuk, például ha Ön Baracskán vagy Miskocon van, kizárt hogy odáig elmegyünk. Ilyenkor jön a B terv, vagyis nem mi megyünk ki a helysznre, hanem Ön hozza be azokat a dolgokat mi alapján el tudjuk készteni a kulcsát. 

Miután bejutott az autóba, először is valamelyik zárat kell kiszerelnie. Az autózárakat a gyártók úgy konstruálják, hogy kulcs nélkül ne lehessen őket ki és szétszerelni, ezért nem lesz különösebben könnyű dolga, de ha már eddig eljutott, lásson munkához. 

Ajtózárra vagy a gyújtáskapcsolóra lesz szükségünk, ezek közül kell kiszerelnie egyet. 

A tanksapka vagy a kesztyűtartó zár nem lesz elég, ezek nem teljes értékű zárak, nem tudunk ezek alapján kulcsot csinálni. Szerelkezzen fel sok csavarhúzóval, vésővel. 

 

Szükség lesz még az immobiliser vezérlőre is, ez kell ahhoz hogy a kulcsban lévő kis chipet el tudjuk készíteni. A vezérlő amit keresnie kell lehet kicsi vagy nagyobb, többnyire egy doboz valahol a műszerfal alatt, de lehet maga a kilométeróra is, a biztosítéktábla vagy akár a motorvezérlő egység amit odakint talál a motorháztető alatt.  Egy rakás különböző formát ölthet, legjobb ha először idetelefonál és kérdez, megmondjuk mit és hol kell majd keresnie. 

 

Ezeket kibányássza a kocsiból és behozza az üzletbe. Postán is küldheti ha messzebb van, majd visszapostázzuk ha kész. A kulcs elkészítésére egy-két napot szoktunk kérni, ez persze mindig változhat, lehet egy óra is. Sok mindentől függ, hogy meddig tart, de nem kell heteket várnia. Ha visszakapta a kész holmit csak szerelje vissza és kész, semmi további dolga nincs vele, már mehet is a kocsival. Nem kell elvinnie a kulcsot programoztatni, azt mi itt megcsináljuk. Kész, működő kulcsot kap a kezébe.

Ilyesmiket kell majd kiszerelnie.

Ez hosszú lesz és gyötrelmes. Mármint Önnek. Jobb ha nem ezt választja, kivéve ha nincs más választása. Az esetben ez  legjobb amit csak tehet. Támogatjuk döntésében. Ön bölcs ember. Válassza ezt! 

Írja meg,
hogy milyen
autója van és adunk
rá egy árajánlatot. 

 

Amit nem nagyon kéne tennie:

Ne essen pánikba

 

Talán úgy érzi hogy minden oka megvan rá, de a helyzeten most nem segít, úgyhogy ne csinálja. A probléma megoldható, a kocsit nem kell kidobni a kukába. Ha fizető övezetben áll az autója, akkor igen, fizetnie kell a parkolásért. Rendszerint túlizgulják ezt a kérdést pedig napi 2000-3000 Ft-ról van szó. Nem dől össze a világ, túl fogja élni. Igen, lehet hogy egy-két napig busszal fog majd járni, de ne aggódjon, nem olyan rossz dolog az. Rengetegen járnak busszal, nem szoktak belahalni. Ön sem fog. Szóljon és megcsináljuk a kulcsát és ma, holnap vagy legkésőbb holnapután már megint járhat majd vele. Nincs miért izgulni. Lazítson.

Ne higgye, hogy autó nélkül nincs élet

Emlékszik azokra az időkre amikor még békávézott? Vagy ha elég idős akkor arra, amikor csak minden harmadik családban volt egy autó, nem családonként három. Na ez most pont olyan lesz. Busszal járni nem olyan rettenetes dolog, mindenhova megy busz, metró vagy valami. Ücsörög, olvasgat, nézi az ablakon át a várost, a sofőr pedig vezet maga helyett. A sok majom ül a dugóban maga pedig száguld a buszsávban a városon át. Picit korábban fog elindulni mindenhova de oda fog érni, a gyereket ugyanúgy el tudja hozni a suliból.  Új élményelben lesz része, minden oké lesz ne féljen. 

Ne törje be az ablakot

Mégis mi a terve, mi lesz, ha bejut majd a kocsiba? Mit fog ott bent csinálni? Ha betöri az üveget, egy csomó kárt okoz, és már bezárni sem tudja, tehát nem hagyhatja magára, ott kell állnia, amíg megint lesz majd kulcsa. Ha két nap kell hozzá, akkor két napig fog a kocsijában aludni. Tényleg ezt akarja?

Ne macerálja a zárakat

Ha még nem csinált ilyet, inkább ne erőltesse, csak kárt okozhat bennük. Ha nem ért hozzá és nem tudja, mit kell csinálni velük, hagyja békén őket. Én igazán nem akarok megbántani senkit, na de tényleg... Ha értene hozzá, és házilag meg tudná csinálni, nem minket olvasgatna itt. Végképp ne fúrja, barmolja, roncsolja szét őket. Ha ép a zár, tudunk hozzá kulcsot csinálni, ha be van zárva, akkor is. Ha tönkreteszi, akkor már nem tudunk mit kezdeni vele. Ki tudjuk nyitni a kocsiját roncsolásmentesen nyugi, nem lesz semmi baja. Ha ki tudja szerelni sérülés nélkül, tegye, ha nem, hagyja azt ott békén. Mi nem járunk bontóba zárat keresgélni, tehát Önnek kell majd.

Ne vegyen új zárgarnitúrát

Nem kell új zár, jó lesz a régi is, ne cserélgessen dolgokat fölöslegesen. Rámegy a gatyája is és még mindig nem lesz jó.

Csak akkor induljon el a bontóba bevásárolni, ha pontosan tudja, mire van szüksége, és be is tudja majd szerelni. Nem biztos, hogy a bevált autószerelője segíteni tud. Persze azért kérdezze meg, hátha, de nem valószínű, hogy megoldja. Nem azért mert dilettáns, hanem mert ez nem egy klasszikus autószerelői munka, nem szoktak érteni hozzá. Az autószerelő az autószereléshez ért. Ez zárszerelés. Ahhoz a zárszerelő ért. Bízza olyanra, akinek ez a szakmája, az meg fogja tudni oldani.

Ne most akarjon spórolni

Amikor úgy döntött, hogy nem csináltat pótkulcsot és majd vigyáz arra az egyre ami most elveszett, akkor már spórolt. Sajnos most ezt kénytelen lesz háromszorosan kifizetni, de most már ne akarja minél olcsóbban megúszni. 

Ez csak nyomorult pénz, amúgy is azért kereste, hogy majd valahol elköltse. Na most itt az alkalom. 

Ne akarja házilag megbakácsolni, nem fogja tudni megcsinálni. Ne vontassa ide az autót a városon át, marha nagy szívás a dugóban huzgálni egy autót. Hívjon egy trailert és hozassa vele ide.  Városon belül 15.000 Ft-ból bármelyik ideszállítja, tőlünk meg majd már lábon elviheti ha kész vagyunk a kulcsával.

Ön nem hülye

"Sok ilyen hülye van mint én?" Szinte kivétel nélkül mind megkérdezik ezt tőlünk. Nem, azért mert elvesztette a kulcsait Ön még nem hülye. Ettől függetlenül persze még lehet hülye, de az most nem tartozik ide. Ugye nem gondolja, hogy mi még sosem hagytuk el a kulcsainkat? Ez nem intelligencia kérdése, ez tisztán balszerencse kérdése. Megesik. 

Nem gondoljuk, hogy Ön hülye. Ön ügyfél, a problémája nekünk feladat. Szeretni fogjuk.

bottom of page