top of page

Ha az immobiliser elfelejti a kulcsot


immbiliser letilt

Rrrrringggg-rrrrringggggg....


- Tessék itt a Kulcslyuk!

- Jó napot!

- Köszi, magának is. Miben segíthetük?

- Elfelejtette az autó a kulcsokat, újra kell programozni.

- Oké, mi történt pontosan?

- Hát nem indul a kocsi, elfelejtette a kucsokat, ki tudnak jönni újraprogramozni?

- Persze tudunk ilyen csak kéne előtte tudnunk a részleteket. Történt valami a kulcsokkal vagy az autóval?

- Nem de nem indul be.

- Értem, és miből gondolja hogy elfelejtette a kulcsokat?

- Hát mert nem indul be.

- Rendben, értem. Próbálták megvizsgáltatni valakivel? Egy bármilyen mezei autószerelő műszerrel meg tudja nézni hogy tényleg a kulcsokkal van-e a gond.

- De nem tudok menni vele sehova mert nem indul be. Elfelejtette a kulcsokat.

- Okééé, ez egyáltalán nem biztos, négyszáz különböző oka lehet annak hogy nem indul az autója és a kulcs ezek közül csak az egyik. Meg kéne tudni hogy tényleg ez a hiba vagy valami más.

- Hát mi más lehet a baja? Tegnap még jó volt.

- Nagyon sok más baja lehet és nem akarjuk hogy fölöslegessen fizessen olyanért amire nincs szüksége, ezért faggatom.

- Jó akkor ki tudnak jönni újraprogamozni a kulcsokat?

- Ehhh......Nézzék emberek... Nem történik ilyen. Sem az autó sem az immobiliser nem felejti el a kulcsokat. Nem nagyon. Annak a kulcsnak az azonosítója olyan nagyon de nagyon bele van égetve abba az immobiliser memóriájába hogy rohadtul nehezen jön ki onnan. Nem úgy működik hogy arra jár egy gömbvillám, és az autó gondol egyet és eldobja a kulcsokat. Megesik igen néha, előfordulhat hogy tényleg elfelejti a kulcsokat de nagyon nem általános. Az autó nem elindulós esetek szinte sohasem abból a hibából erednek, hogy a kocsi amnéziás lesz és nem tudja melyik kulccsal kéne neki elindulnia.


Esőképpen azt javasolnám, ne akarják saját maguk megállapítani a hiba okát, hacsak nem biztosak benne hogy tényleg ez a baj. Ha konyítanak hozzá valamicskét akkor figyeljenek a szimptómákra és ki tudnak majd szűrni néhány gyakori hibát. Ha nem indul az autója, a következőket javaslom:


Ellenőrizze hogy nem merült-e le az akkumulátor. Üljön be, kapcsoljon be ezt azt, nyomkodjon meg minden gombot amit talál. Adja rá a gyújtást és próbálja meg beindítani. Ha indításkor csak kattog akkor szinte teljesen le van merülve az akkumulátora. Töltse fel. Ha nem működik semmi, ha nem világít semmi a műszerfalon, szintén gyanakodjon az akksira akkor talán végleg kinyúvadt. Méresse meg, töltse fel, cserélje ki, de a legjobb ha kihívja a szerelőjét, ő fog tudni segíteni.

Nézze meg az üzemanyagszintet. Simán lehet hogy csak kifogyott. Kicsi az esély rá hogy pont a tegnapi megálláskor fogyott volna ki, de lehetséges, láttunk már ilyet.

Ha ezek nem akkor lehet egy biztosíték, lehet egy szétrohadt testkábel is. Lehetett egy éhes menyét aki az éjjel szétrágott ezt meg azt, lehet egy elromlott gyújtáskapcsoló is. Millió dolog lehet.

Hívja fel a szerelőjét, mondja el neki a tüneteket és kérjen tőle tanácsot. Kérje meg hogy jöjjön ki házhoz és nézze meg mi a franc baja van annak az autónak. Ezt nem biztos hogy megteszi, a legtöbb szerelő nem jár ki házhoz, de még mindig oda tudja vitetni az autót. Hív egy random trailerest, bármelyik elviszi a kocsit a városon belül tizenötezer forint körüli pénzért. Nem nagy összeg, nem fog belehalni, ne sajnálja a trailerre a pénzt. Ha valakit kihív az kb ugyanennyiért fog kimenni.


Esetleg hívjon fel minket, mesélje el hogy mit tapasztal. Nem tudjuk telefonon keresztül megvizsgálni a kocsiját, de az elmondottakból tudunk következtetni arra, a kulccsal van-e baj vagy valami mással.

Esetleg ugorjon be hozzánk a kulcsával, ki tudjuk mérni, hogy működik-e, ad-e jelet a transtponder és a rádiós jeladója.


Amit nagyon nem javaslok: Ne akarjon mindenképpen házi diagnózist felállítani, pláne ne akkor ha maga pék vagy belattáncos. Ne próbálja kitalálni, a csillagok állásából, denevérköpetből, tartot kártyából kiolvasni hogy mi történhetett a kocsijával. Ha nem biztos benne hogy tényleg a kulcs a hibás akkor ne hívjon ki egy kulcsost hogy programozza újra a kulcsokat.

Meglehetősen nagy szakadék tátog a tudom és a gondolom között. Ha tudja, hívjon és megyünk. Ha csak gondolja akkor ne gondolja.

Nem szeretjük az ilyen kétes kimenetelű munkákat. Technikailag nincs akadálya minden autó kulcsait újra tudjuk programozni de mivel a legtöbb esetben nem ez a valódi oka annak hogy nem tudja beindítani a kocsit, fölöslegesen megyünk ki és fölösleges munkát végzünk.

Nem szeretünk hiába mászkálni és nem szeretnénk Önnel úgy kifizetteni a kiszállást és a programozást hogy a végén pont ugyanott tart mint mielőtt felvette velünk a kapcsolatot.

Ha kéri elvégezzük a munkát, a kiszállás és a kulcs újratanítás ugyanannyiba fog kerülni, ha az volt a baj, ha nem. Tizenöt-húszezer forint egy ilyen munkának a díja. Szeretünk elégedett ügyfelektől elbúcsúzni. Ha a munkánk nem lesz eredményes, nagyon nem szívesen fogja kifizetni a munkadíjat és utána már nem is fog minket többé szeretni. Előzzük ezt meg. Ne csináljon hülyeséget.
Comentarios


bottom of page