top of page

Zárainknak karbantartása


Olajozás, kencézés. Elengedhetetlen művelet, amit bizonyos időszakonként el kell végeznünk, annak érdekében hogy záraink minél tovább működjenek, elejét vegyük olyan balszerencsés malőröknek, hogy egy megszorult, tönkrement zár miatt záródunk be vagy ki, saját lakásunkból. Éppen ezért emitt szolgálok néhány jó tanáccsal, hogy, mit, mikor mivel kenjünk vagy ne kenjünk.


A záraknak tehát, mint minden mozgó alkatrészekkel teli mechanikai szerkezetnek állandó karbantartásra van szüksége. Ez nem feltétlenül jelenti azt hogy azokat a konyhaasztalon darabokra kell szedni, de némi kenés azért időnként kijár nekik. Bonyolultabb cilinderzár betétekben a kulcs bedugásakor és elfordításakor akár harminc-negyven apró fémalkatrész mozdul meg egyszerre. Ezeknek a kialakítása, és a gyártás során az alapanyagok kiválasztása is azt a célt tartja szem előtt hogy az egymással érintkező mozgó alkatrészek súrlódása minél kisebb legyen, és persze a prioritásokat is figyelembe veszik, a kulcs a zárnál puhább anyagból készül, ezért az fog előbb elkopni a zár tovább bírja a használatot. A tűréshatárok század vagy tizedmilliméterben mérhetők, szóval nem kell sokat kopnia egy zárnak ahhoz hogy elkezdjen akadozni benne a kulcs. Ha pedig a zár vacakolni kezd, és azt huzamosan akadozó vagy szoruló kulccsal használjuk,hatványozottan kezd el kopni,vagyis sokkal gyorsabban megy tönkre. Ezt pedig nem jó siettetni, anyagi és praktikus okokból sem.


A zárgyártók a zárakhoz mellékelt használati utasításon általában szigorúan tiltják a záraknak mindenféle kenését, olajozását, avagy csak a saját ólajzószerüket javasolják mint kizárólagos megoldást. Ennek több oka is van, természetesen nem azért ellenzik a kenést mert azt kívánják hogy a zár hamarabb tönkremenjen. Ebben is volna ráció de egy hamar tönkremenő drága zár gyártójától okos ember csak egyszer vesz zárat. Hosszú távon nem jövedelmező, inkább gyors csődöt predesztinál. Szintén nem azért ajánlják a saját maguk által forgalmazott speciális zár olajozó spréket mert azok annyival jobbak mint bármely más cég hasonló terméke, és nem is ebből remélnek extra jövedelemre szert tenni. Az ok amiért a házi karbantartást nem javasolják, nagyon is kézenfekvő. A házi praktika és javítás egyszerűen sokkal többet árthat egy zárnak mint amit javít rajta,és ez a hibajelenség egy esetleges meghibásodáskor mindenféle garanciával vagy garanciavesztéssel kapcsolatos vitát szülhet, ez utóbbit pedig senki sem szereti. Speciális zár olajozó nagyon kevés otthonban van kéznél, senki sem tart ilyesmit.Viszont van valami ami minden háznál van ÉTOLAJ! Ezzel pedig igazi pusztítást lehet rendezni a zárban, egy kúra végérvényesen tönkreteheti a bonyolult szerkezetet. Ha ez egy ezer forintos Elzett betét az pech, kellemetlen, ha harmincezer forintos spéci cilinderzár az már komoly baj. Az étolaj rövid távon könnyebbé teszi a zár működését, majd egyre ridegebbé, nyúlósabbá válik, míg végül összeáll egy zöldes-szürkés, avas, szúrós szagú sűrű masszává ami csapdába ejti a hengerekben mozgó zárcsapokat, kitölti a rugóközöket. Kitisztítani nem nagyon lehet,a zárat el kell dobni és újat beszerelni. Ugyanez igaz a varrógépolajra, műszerolajra, gépolajra.




Néhány, minden háztartásban fellelhető szer amivel sosem szabad nekiesni a záraknak:


- étolaj

- varrógépolaj, műszerolaj, babaolaj

- disznózsír

- libazsír

- egyáltalán semmilyen zsír!




Cilinderzárat alapvetően NEM kell kenni, vagyis gyártói előírás szerint nem kötelező... de semmiképp sem árt, ha az arra alkalmas kencét használjuk. A jó minőségű zár könnyen működik e nélkül is.



Alkalmankénti tisztítás és kenés azért jót tesz, ezzel jelentősen meghosszabbíthatjuk a zár élettartamát, és elejét vehetjük mindenféle kellemetlen malőrnek, amit egy megszorult zár okozhat, például ha a megszorulás pillanatában mi fürdőköpenyben ácsorgunk a lépcsőházban. Cilinderzár betétek kenésére főképp grafitport szoktunk alkalmazni. Grafitport zárszaküzletekben, ritkábban barkácsboltban vásárolhat, gyakran öt dekagrammos kiszerelésben. Ez a mennyiség két-három generációt is kiszolgál, ha tehát nem tervez hosszú távon, lereszelt ceruzabél is tökéletesen megfelel, finom, porszerű állapotban. A zárba juttatása kissé problémás, ki kell szerelni és függőleges helyzetbe állítani a betétet, más módon nem megy. A grafit remek a zárnak,a liszt finomságú por a zár belsejében lerakódik a kopó alkatrészekre és kellemesen könnyeddé teszi a zár használatát,ettől kopnak ez után kevésbé. Egyetlen hiányossága van csak, a lerakódott koszt nem tisztítja ki, tehát egy koszos zár a kezelés után belül ugyanolyan koszos marad, a grafit ezen nem változtat. A szer amit mi magunk zárak tisztítására és egyben kenésére használunk, és szívesen is ajánlok a WD-40 nevű általános kenőanyag. Sokan nem szeretik, autószerelőktől meg innen-onnan szoktuk hallani hogy zárba nem szabad belefújni mert tönkreteszi... valahogyan, fogalmam sincs hogy tudna kárt tenni benne. Húsz éve használjuk, még sosem ment tőle tönkre egy zár sem. Vagy javított rajta vagy nem, de árteni biztosan nem árt.

Az olajoknál hígabb, remekül oldja a zsíros, olajos lerakódásokat,alkalmas arra hogy a zárból az összes szennyeződést kimossa, és egyben keni is annak kopó felületeit. Érdemes a bejárati ajtó zárait egy-két évente meglocsolni ezzel vagy ehhez hasonló ápoló és tisztító sprayvel, kimossa a lerakódott szennyeződéseket, megkönnyíti a zár működését és jelentősen kitolja annak élettartamát. Bármelyik benzinkúton meg tudja venni, de talál még ilyet barkácsáruházakban is és mi is áruljuk ilyen egész kis kiszerelésben.



Bevésőzárakhoz, hevederzárakhoz, biztonsági ajtó vasalatainak olajozásához tökéletesen megfelel, hajtógázós nagyon jó kúszóképességű kütyü, mindenhova bejut, remekül terül, egyszerű minden apró nyílásba bejuttatni. Érdemes a bármely irányban mozgó zárnyelvekre fújni, könnyebbé teszi a működést és leoldja a zsíros-olajos szennyeződéseket. Ennél mélyebbre merülnie a házilagos zárszerelésben csak akkor érdemes ha biztos a dolgában vagy kellő önbizalommal rendelkezik. Vagyis kellő szakértelem híján csak úgy ugorjon neki zárat szétszerelni a konyhaasztalon ha

- biztos benne hogy össze is tudja rakni


- nem aggódik ha soha többé nem tudja összerakni

A kamra zárját bátran szerelheti, ha sikerül mindenki boldog, hip-hip csuhaj! De ha estig nem tudja összerakni, akkor sincs tragédia, ha a kamra nyitva marad az a macskán kívül senkit sem hoz lázba.A bejárati ajtó zárát viszont csak óvatosan közelítse fogóval, vésővel, mert ha estig nem tudja összerakni...

bottom of page