top of page

zárdugózás

az meg mi ???

Anchor 1

Az autó feltörések legszokványosabb, durva módja, hogy kihúzzák az ajtózárat. Nem finom módszer, csavarhúzóval, pajszerrel, fogóval feszítik ki, elég nagy pusztítást okozva ezzel. Az autó sorsa innentől a feltörő szándékán múlik, kétféle kimenetele lehet a dolognak. Jobbik esetben elviszik a rádiót, GPS-t, egyéb értékeket, rosszabbik esetben magát az autót viszik el. Ez utóbbi esetében a tolvajnak nagy segítséget jelent, hogy az autó zárait ugyanaz a kulcs nyitja. Lévén a kitépett ajtózár immár a kezében van, az az alapján készített kulccsal a gyújtáskapcsolót is tudja működtetni. Az ajtózárbetét így akarva akaratlanul is hatalmas segítség az autótolvajnak, kis idő ráfordításával elkerüli a hangos és hosszadalmas munkát, ami a kormányzár eltöréséhez kellene. Jó, ez persze nem olyan gyakori, ezek a mezítlábas autókirámoló gyerekek, akik csavarhúzóval meg féltéglával dolgoznak, inkább csak a laptopjára mennek rá, nem valószínű, hogy eszükbe jut elvinni a kocsit. Egy autót elkötni nem olyan egyszerű, mint ahogy a tévében tetszenek látni. Persze aztán bármi előfordulhat. 

Az autózárak sajnos nem túlságosan masszív szerkezetek, egy átlagos, bejárati ajtón alkalmazott ajtózárhoz képest gyengécskének tűnhetnek, azok is. Kitépni, kifeszíteni könnyű őket, az autót ilyenkor ért kár pedig jelentős. Nem erre vannak kitalálva, az autó nem páncélszekrény.  

Megelőzni persze ezt is lehet és nagyon is érdemes, na pont erre való a zárdugózás. Az eljárás pedig annyira egyszerű, mint azt a neve is mutatja. A távirányítóval nyíló, központi záras autók külső zárbetéteit eltávolítjuk, helyüket zárdugóval pótoljuk, elvéve ezáltal a maghúzás lehetőségét. A zárdugó, az eredeti zár méretei szerint legyártott tömör mag, leginkább alumíniumból készítjük.  Rögzítése fix, csavarral és/vagy ragasztóval fixáljuk, így a gyári zárénál masszívabb, kihúzással, kitépéssel nem távolítható el. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, mi van, ha lemerül az akkumulátor, vagy a kulcsában az elem, esetleg tönkremegy a távirányító, hogy jut be akkor a kocsiba? Biztosítandó a bejutást arra az esetre, ha az akkumulátor lemerülne, vagy a centrálzár meghibásodna, a csomagtartóajtó zárját meghagyjuk eredeti helyén, azt nem dugózzuk le, ám a zárbetét két-három lamelláját eltávolítjuk, arról tehát, egy lopási kísérlet során nem tudnak majd a gyújtáskapcsolót is működtető kulcsot készíteni.  Zárdugóinkat alumíniumból esztergáljuk, felületüket polírozzuk. Az eredeti zárakat a munka végeztével visszaadjuk, a későbbiekben, például az autó eladásakor egyszerűen visszaszerelhetők. Szóval ha eladná a kocsit, és a vevője izgul a zárak hiánya miatt, egy zacskóban a kezébe nyomhatja az egészet.

Anchor 2
bottom of page